När man fastnar i en serie och är vaken för sent

4 Aug

Jag vaknade på fel sida idag. Det var olidligt hett i sovrummet, som vetter åt öster, och en otroligt enerverande fluga fick humöret att tippa över redan innan jag var helt vaken, tror jag.

Det var väl det att jag sov så länge också, tror jag. Jag brukar inte göra det. Somnar oftast runt 23 och vaknar mellan 06 och 07. Igår blev det ett oplanerat maraton av Orange is the new black, första säsongens fyra sista avsnitt.

Dels kom jag alltså i säng ett par timmar senare än vanligt men natten innehöll också mardrömmar, direkt kopplade till serien (och säkert också värmen.)

Jag tänker inte spoila säsongsavslutet, men jag kan säga så mycket som att manusförfattarna gjorde vad de kunde för att skapa intresse för nästa säsong.

Den här serien känns unik, helt ensam i sitt slag. Den balanserar konstant mellan allvar och humor, drama och komedi. Den innehåller mycket sex, en del våld och ännu mer hot om våld, vänskap som ena stunden verkar solid men andra stunden offras i rävspelet som hela tiden pågår mellan fångar, fängelseledning och fångvaktare, på olika sätt, i olika konstellationer.

Personporträtten vävs fram allt eftersom, bland annat genom tillbakablickar. Ofta, när man tror att man fått grepp om en karaktär, gör han eller hon något som kastar omkull hela bilden av karaktären i fråga. Grytan rörs om, hela tiden.

Jag funderar på vad upphovsmänniskorna vill förmedla med sin berättelse. Vad de vill att jag som tittare ska fundera över. Hur människor påverkas av en fängelsevistelse, kanske. Människans förmåga till anpassning, vad överlevnadsinstinkten får oss kapabla till. Om en fängelsedom rehabiliterar kriminella eller om miljön i fängelset bara gör dem ännu mer kriminella.

Hur som helst. Uppe alldeles för sent var jag. Mardrömmar drömde jag. Vaknade gjorde jag inte förrän kvart i tio och jag minns inte när jag sov så länge sist. Men, dagens fasta, som jag ska bryta vid tolv, blev ju lättare att ta mig igenom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: