Lektion ett: en tanke är bara en tanke

22 Feb

Jag läser vidare i min bok, Lyckofällan. Idag har jag fått en nytt perspektiv serverat angående tankar.

En tanke är bara en tanke. Bara ord. När man tänker en tanke innebär det inte att den per automatik är sann. Eller osann. Den bara är och frågan är, kan jag ha nytta av den? Hjälper den mig eller stjälper den mig? Det är frågan jag ska ställa mig.

Om den stjälper mig ska jag tänka lite mer på den, på ett nytt sätt. Jag ska tänka att jag tänker den, och tänka att ”nu märker jag att jag tänker den här tanken”. Då känns den inte lika dramatisk längre, mindre som en total sanning och mer som bara.. en tanke. Och tankar är inte farliga, de utgör inget hot. Jag måste inte få ångestkänslan i magen för att jag tänker.

Så långt har jag kommit idag. Och jag provar lite olika ”tankesanningar”, eller ”berättelser” som de kallas i boken. Att jag inte är lika viktig som andra, t ex. Jag tänker att jag tänker att jag inte är lika viktig som andra. Nu märker jag att jag tänker på att jag tänker att jag inte är lika viktig som andra.

Och det funkar. Jag provar nästa knep, att sjunga lite på orden, tyst i huvudet. Att ge orden en larvig röst. Och tanken finns där, den försvinner inte. Men den känns mer som en tanke, bara en tanke. Den förlorar en del av sin makt över mig.

Som jag sa: det här är en viktig bok. Viktig för mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: